Voorproefje

LEVENSLES 1

Niets is vanzelfsprekend, wees creatief en neem initiatief!

De aftrap

Eind juni 2016. In de rustige dorpskern van de gemeente Westerlo parkeer ik mijn wagen op één van de vele vrijstaande parkeerplaatsen. In de contactlijst van mijn mobiel ga ik op zoek naar de J van Jan Ceu­lemans en druk op het groene icoontje.

‘Hallo Caje, ik ben net aangekomen en sta hier nu aan het standbeeld.’

‘Ok, ik kom je meteen oppikken,’ laat hij weten.

‘Wil je dat de houten bal snel bij Messi is? Dan kan ik hem misschien doorgeven aan Thomas Vermaelen in Barcelona. Via een vriend met wie ik regelmatig ga fietsen, kan ik via nóg een andere tussenpersoon de bal tot bij Vermaelen krijgen,’ oppert de recordinternational. Ook de naam van Jean-Marie Pfaff komt ter sprake. We laten het even alle­maal bezinken.

Om het project van de houten bal officieel van start te laten gaan, spreek ik met Jan Ceulemans af om de week nadien terug te keren naar Westerlo, maar dan gewapend met videocamera en fototoestel.

De week nadien teken ik weer present in de Parel van de Kempen. Deze keer niet alleen maar in het gezelschap van de ontwerper van de houten bal – Geert Muylaert, een bevriende persfotograaf van het Da­kar-team van Koen Wauters – Paul Decoo en mijn schoonvader Roger als gelegenheidscameraman.

‘Hallo Caje, alles goed? Ik ben net aangekomen in Westerlo,’ val ik telefonisch in herhaling.

‘Ah ok, ik ben er zo dadelijk,’ vult Caje aan. Terwijl mijn blik zich richt tot zijn straat, schrik ik op wanneer Jan Ceulemans met de fiets van de andere kant komt aangereden.

‘Hey Bart, ik moet eerlijk zeggen dat ik onze afspraak eigenlijk ver­geten was. Ik moet straks nog weg, maar heb nog wel 20 minuutjes tijd. Is dat voldoende?’ verontschuldigt Caje zich eerlijk. Ceulemans krijgt zijn matchworn shirt vanuit zijn Rode Duivels-periode aangemeten waarna Paul zijn fototoestel in de aanslag neemt:

‘Flitsssss! Flitsssss! Flitsssss!’

Geef een voetballer een bal en hij wordt opnieuw een kind. Zo ook de beste Belgische voetballer aller tijden. Als een volleerd jongleur houdt Sterke Jan de houten bal moeiteloos in de lucht. Ik kan jullie ver­zekeren, het is geen evidentie om met de houten bal te jongleren. Ook al voldoet de houten bal aan de FIFA-normen, elke baltoets voelt aan als een baksteen op je voet…