WIE ?

Ouders en kinderen die in armoede moeten leven kunnen op BiJeVa vzw rekenen

BiJeVa is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging zonder winstoogmerk.

De naam BiJeVa is een lettergreepwoord dat als afkorting gemaakt is op grond van delen uit volgende verschillende woorden die doelen op initiatieven:
Bijzondere JeugdVakanties
– Bijstaan ouder(s) Jeugdhulp Vrijetijds aanbod

WAT ?  en  HOE ?

In België groeien 17,2% van -16-jarigen op in een gezin in armoede. Dat zijn er veel te veel.

Armoede beperkt kinderen in het ontwikkelen van hun talenten en kinderen in armoede lopen een groter risico op gezondheidsproblemen. België is rijk. Armoede zou in ons land niet voor mogen komen. Toch is het er wel degelijk.

Samen met onze partners bestrijden wij kinderarmoede in ons land door gezinnen te versterken.

Kinderarmoede gaat voor BiJeVa over het opgroeien van 6 – 12 jarige kinderen, met een uitloop t.e.m. 14 jaar, in een gezin dat moet leven in armoede. Een kind is nooit alleen arm er is een heel gezin arm. Verzachten van kinderarmoede vraagt dan ook om het aanpakken van armoede in het gezin.

Armoede is chaos. Een situatie waarin alles door elkaar gebeurt, verwarring heerst en waarbij onvoorspelbaarheid bestaat. In onze aanpak vertrekken wij niet van een aanbod en zijn we niet bezig met sturen en organiseren.

We beginnen met luisteren om rekening te houden met de verwachtingen van de verschillende ouders en kinderen en maken daarna dingen mogelijk. Ouders en kinderen helpen wij op een manier waarin een gelijkwaardige respectvolle bejegening en empathie centraal staan, gericht op het verminderen van stress en zonder het voeren van de eigen regie over haar of zijn leven onnodig te belemmeren of te hinderen. BiJeVa werkt dichtbij, levensbreed en laagdrempelig.